zaterdag, januari 10, 2009

Brama brama op Langevelderslag

Zwarte kraaien verorberen een Braam ( Brama brama ) op het strand van Langevelderslag / Noordwijk in het avondzonnetje op 09 01 2009. Foto's: WP.


Aangespoelde Braam op Langevelderslag / Noordwijk. 09 01 2009. Foto's WP.
Deze Braam had een geschatte lengte van > 50 cm.

De Braam of Atlantische braam, Brama brama, is een braam uit de familie Bramidae, die voorkomt in de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en de Grote Oceaan, op een diepte tot 1000 meter. Hij heeft een lengte van 40 tot 100 cm.
’s Zomers gaat de soort meer noordwaarts leven. Bij de terugkeer naar het zuiden kunnen de oceaanvissen in de Noordzee belanden. Door de geringe diepte en de sterke stroming spoelen ze gemakkelijk aan op de stranden.
In Belgiƫ en Nederland gebeurde dat in grote getale in 1976 en 1979.
Deze vissoort wordt zelden waargenomen, echter, begin december 2008 werden een zeventiental exemplaren op een dag gevonden op het strand van Texel. Verspreid over het gehele Nederlandse kustgebied spoelden gedurende de gehele maand december nieuwe exemplaren aan. Op Vlieland werden meer dan 60 bramen gevonden, op Texel spoelden vermoedelijk minstens net zo veel dieren aan, en van het Hollandse strand werden losse meldingen ontvangen die wezen op minstens nog eens 100 dieren.
Grote mantelmeeuwen, dikwijls vergezeld van enkele zwarte kraaien, ruimden de vers aangespoelde vissen in hoog tempo op, waardoor er vermoedeljk heel wat strandingen onopgemerkt zijn gebleven.
In de volksmond worden bramen 'oude wijven' genoemd

Bron: Wikepedia.

De venijnige "piranha"- tanden van de Braam.

Geen opmerkingen: