vrijdag, november 29, 2013

SPERWERUIL. TOP-LIFER.

 Sperweruil. Marsweg / Zwolle. 28 11 2013. Foto's: WP.
Met samengeknepen billen zat ik op deze donderdag te wachten, want er was afgelopen zondag in Zwolle een Sperweruil waargenomen. Dit was voor mij een LIFER en ik had eerder geen tijd om te gaan. Bovendien vind ik een uil een aansprekende vogelfamilie. Facebook, Kranten, TV overal zag ik hem zitten en ik vreesde dat ik op de eerste dag dat hij er niet zou zijn , aan zou komen rijden. Gelukkig liet hij zich fraai bekijken. Trok zich in het geheel niets aan van alle vogelaars en fotografen, die zich onder hem verzameld hadden. Bovendien leek het m.i. dat hij de graafmachine gebruikte om de muizen op te schudden, zodat hij een soort van tafeltje dekje kreeg.
 


Veldmuis. Marsweg / Zwolle. Prooi Sperweruil. 28 11 2013. Foto: WP.
Aanvankelijk dacht ik aan een andere muizensoort. Ik vond de vacht mooi roodbruin en dacht direct aan Rosse Woelmuis.  Gelukkig wordt er goed naar de foto's gekeken en ik  werd er door zoodierkenner Rob Koelman  opgewezen dat het hier een Veldmuis betreft. ( hiervoor dank ).
De staart is erg kort.: lijkt < 1/3 van lichaamslengte en  foto's checkend éénkleurig. Dus Veldmuis.
Nu schijnen Aardmuis en Veldmuis ook moeilijk van elkaar te onderscheiden te zijn, maar aangezien op foto's toch nog een oorschelp te zien is, valt Aardmuis af.  Bovendien zou het biotoop volgens Rob Koelman niet passen.
Voor mij weer leerzaam.


Graafmachine onder Sperweruil aan het werk.


2 opmerkingen:

Ghita Pluijmaekers zei

Prachtige serie, ja de sperweruil is een beroemdheid, ik zie hem overal op Facebook. Jammer dat Zwolle zo ver weg is, ik zou hem ook graag fotograferen, maar ik heb al vaker gehad dat de vogel net weg is als ik kom kijken ( de Katwijkse hop laatst, en vorig jaar de Leidse pestvogels)....dus ik geniet maar van alle mooie foto's die langskomen. Wat een maf beest, dat ie zich niets van de graafmachine aantrekt, lijkt me toch wel een hoop herrie en beweging zo vlakbij.
groejtes Ghita

John eos shooter zei

Mooie serie zeg! Ik had 'm ook wel zo mooi met een muis gewild. Ik ben zaterdag geweest.

Groeten John