In de AW-duinen zijn de vossen aangepast aan de natuur. Vossen zijn opportunisten en weten als geen ander gebruik te maken van de veranderende omstandigheden. Zo ook de zogenaamde "rugzak-vossen". Ze hebben geleerd dat er in een rugzak voedsel zit en dat de tweevoeter dat graag afstaat na een vriendelijke blik. De rugzak-vossen bij het Duizendmeter zijn dan ook een bekend fenomeen bij de AWD-wandelaars. Dit geeft de fotografen weer de gelegenheid om deze fraaie beesten te fotograferen. Een win-win situatie. Het is echter te hopen dat dit niet tot bijt-incidenten leidt. Vossen hebben een hoge "aaibaarheids-factor", maar het blijven wilde dieren. Daar moet de mens dan ook altijd rekening meehouden.
Amsterdamse Waterleiding Duinen. 17 10 2010. Foto's: Berna Ranselaar
Links: AWD. 17 10 2010. Foto: Berna Ranselaar.
Rechts: AWD. 18 10 2010. Foto: Willem Pompert.
Nadat mijn vrouw met mooie foto's van haar vossen was thuis gekomen, wilde ik ze ook graag maken.
De volgende dag een wandeling naar het duizendmeterpad / AWD gemaakt. Een vos kwam slechts een vijftal minuten de situatie bekijken waarna hij weer het infiltratiegebied in trok
18 10 2010. Foto's: WP
en weg was de Vos in het duin.
2 opmerkingen:
De Rugtasvos...Zoals je al schreef..Een win-win situatie..Prachtige foto's..Ook ik ben geen voorstander van het voeren van vossen ..Maar ik maak er ook dankbaar gebruik van als hij/zij model wilt staan.
het blijft iets unieks om dit zo in de vrije natuur tegen te komen.
Prachtig
gr Henk
Leuk stukje over de rugzakvos.
Ik heb nav een artikel in Grasduinen een stukje naar dat blad gestuurd over onze AWD-rugzakvossen, met foto's, ben benieuwd of ze er wat mee doen.
Want het is toch wel bijzonder gedrag (net hondjes).
Gisteren waren meneer en mevrouw rugzakvos aanwezig, dus ik kwam weer met een leuke fotoserie thuis.
groetjes Ghita
Een reactie posten