zondag, juni 28, 2009

Engelse Gele Kwikstaart in Hillegom

Engelse kwikstaart. Man. (Motacilla flavissima) liet zich op 01 07 2009 wederom mooi fotograferen langs de Zuider Leidse vaart / Hillegom. Foto:WP.
Het volledige gezinnetje vloog rond: Man , vrouw met enkele juvenielen, die constant om voer bedelden. Kortom een geslaagd broedsel in Hillegom.
Engelse kwikstaart ( Motacilla flavissima) was zo'n 30 jaar geleden voor mij een redelijk gewone verschijning in de Bollenstreek waarbij hij een voorkeur voor Tulpenvelden ten toon spreidde. Om voor mij onduidelijke redenen is deze soort tot een zeldzame soort geworden, die het zelfs al tot "vervaag-locatie"-soort op http://www.waarneming.nl/ heeft gebracht. Tegenwoordig moet ik de bollenstreek afstropen om nog een enkel paartje te kunnen vinden, zoals deze mooie man langs de Zuider Leidse vaart / Hillegom. 27 06 2009. Foto's: WP.

Vroeger was de Engelse kwikstaart een ondersoort van de Gele Kwikstaart (Motacilla flava ), die nog redelijk algemeen bij ons in de streek is.
Hij is goed herkenbaar aan grijze kruin, nek en wangen met een witte wenkbrauwstreep en gele keel.
April 2009. AWD. Foto's: WP.

4 opmerkingen:

de bossies! zei

Word er dan nooit eens onderzoek gedaan...naar vogels die sterk in aantal afnemen?
Gr Henk

Jan Zwaaneveld zei

Wees maar blij met die twee soorten gele kwikken in de streek, Willem. Ik zie ze hier alleen overtrekkend, in april en augustus en september, en dan nog niet eens veel.
Sinds ik hier woon heb ik er nog nooit eentje ergens aan de grond gevonden, laat staan een broedgeval vastgesteld. Ze worden dus echt zeldzaam, die kwikjes. Triest, maar waar.
Alles goed bij jullie?
Groet, Jan

Erik en Johanna zei

Super die foto'a van de gele Kwitstaarten Henk van de Bossies melden mij al nadat ik een witte op de foto had gezet dat er ook gele waren maar dat ze niet zo vaak werden gezien en jij heb ze mooi in beeld gebracht...
De foto's van AWD zijn ook top vooral die vliegende zwaan super shot

Met vriendelijke groet,
Erik en Johanna

Miranda zei

Prachtige foto's!