zaterdag, oktober 30, 2010

Rosse franjepoot bij de Zuidpier

Rosse franjepoten zaten langs de Zuidpier van IJmuiden. Ze waren met vlagen vliegerig en onrustig. Dan zaten ze weer in de kom, dan weer aan de buitenzijde van de pier of aan het eind aan de binnenkant. Hoewel het weer een beetje tegen viel, lieten zij zich toch nog leuk fotograferen.
Zuidpier van IJmuiden. 26 10 2010. Foto's: WP.


woensdag, oktober 20, 2010

"Rugzak-vossen"





In de AW-duinen zijn de vossen aangepast aan de natuur. Vossen zijn opportunisten en weten als geen ander gebruik te maken van de veranderende omstandigheden. Zo ook de zogenaamde "rugzak-vossen". Ze hebben geleerd dat er in een rugzak voedsel zit en dat de tweevoeter dat graag afstaat na een vriendelijke blik. De rugzak-vossen bij het Duizendmeter zijn dan ook een bekend fenomeen bij de AWD-wandelaars. Dit geeft de fotografen weer de gelegenheid om deze fraaie beesten te fotograferen. Een win-win situatie. Het is echter te hopen dat dit niet tot bijt-incidenten leidt. Vossen hebben een hoge "aaibaarheids-factor", maar het blijven wilde dieren. Daar moet de mens dan ook altijd rekening meehouden.
Amsterdamse Waterleiding Duinen. 17 10 2010. Foto's: Berna Ranselaar
Vos. portret
Links: AWD. 17 10 2010. Foto: Berna Ranselaar.
Rechts: AWD. 18 10 2010. Foto: Willem Pompert.


Vos.
Nadat mijn vrouw met mooie foto's van haar vossen was thuis gekomen, wilde ik ze ook graag maken.
De volgende dag een wandeling naar het duizendmeterpad / AWD gemaakt. Een vos kwam slechts een vijftal minuten de situatie bekijken waarna hij weer het infiltratiegebied in trok
18 10 2010. Foto's: WP
en weg was de Vos in het duin.
Vossenpoep met Duindoornbessen.
Als rasechte opportunist maakt de Vos van de aangeboden voedselbronnen gebruik. En zoals in zijn faeces te zien is , behoren daar de overvloed aan Duindoornbessen zeker toe.
AWD. 18 10 2010. Foto: WP.

dinsdag, oktober 12, 2010

Rozenbottelvink

De naam is niet Rozenbottelvink , maar Groenling. Het had echter wel zo kunnen zijn want Groenlingen zijn dol op Rozenbottels en zijn er dan ook in het najaar vaak op te vinden. Ze zwerven in groepen van enkele tientallen tot soms meer dan honderd vogels van ene groep Rozen naar de ander.
IJmuiden. 12 10 2010. Foto's: WP.



zaterdag, oktober 09, 2010

Voetzoekers




Patrijzen - familie scharrelt door het grasland met kamille. Moeder en kinders. Steeds houdt er één de wacht terwijl de anderen eten.
Harger- en Pettemerpolder. 08 10 2010. Foto's: WP

Vogelaars speuren de zee af op doortrekkers, terwijl achter hun rug de IJsgorzen op de Hondsbossche zeewering foerageren.
Camperduin 05 10 2010. Foto: WP.




8 IJsgorzen foerageerden in het zonnetje op de Hondsbossche Zeewering.
05 10 2010. Foto's: WP.


Ook bij bewolkt weer is het licht niet verkeerd om IJsgorzen te fotograferen.
Bij rustige benadering en af en toe met wat afwachten kwamen ze tot op enkele meters van mij af. Meestal zie en hoor ik IJsgorzen overtrekken. Een enkele keer vond ik een enkel exemplaar aan de grond, maar het was een unieke ervaring om 8 IJsgorzen tot op enkele meters afstand te kunnen observeren. 08 10 2010. Foto's: WP.